Fördelar med justerbart skrivbord

Många är vi som har förstått fördelarna med att ha ett justerbart skrivbord, det vill säga ett höj- och sänkbart skrivbord. DPJ är en av Sveriges största återförsäljare av justerbart skrivbord och som har fått ett rejält uppsving efter den ökande mängden av arbete som har skett hemifrån. Hos Elite-Kontorsmöbler ser man samma uppsving, och en av anledningarna tros vara att allt fler har börjat se fördelarna med höj- och sänkbara skrivbord.

5 Fördelar med justerbart skrivbord

Att gå från att enbart sitta ner och jobba till att stå upp vid sitt skrivbord kan vara en svår övergång. Med ett höj- och sänkbart skrivbord är det lättare – men kom ihåg att skynda långsamt om du inte är van vid att stå upp. Här listar vi fem solklara fördelar med justerbart skrivbord och varför det är bättre än ett statiskt.

1. Bra för hjärtat

När du växlar mellan att stå upp och sitta ner vid skrivbordet ökar kroppens blodcirkulation som får hjärtat att jobba mer. Hjärtat mår bra av att jobba och blir bättre på att syresätta musklerna och pumpa större mängder blod – ett justerbart skrivbord hjälper dig alltså att hålla kroppen och hjärtat i trim.

2. Skonsamt för kroppen

Det sägs att det är lika dåligt att enbart stå upp vid sitt skrivbord, som det är att endast sitta ner. Variationen gör att din kropp får avlastning och att du aktiverar olika muskelgrupper och belastar olika leder vid olika arbetspositioner. Tänk på att belasta vikten lika på båda benen när du står upp, och inte lägga all vikt på ena benet – det kan göra mer skada än nytta.

3. Bättre arbetsresultat

Produktiviteten och effektiviteten i ditt arbete ökar när du varierar din arbetsposition. Vi blir slöa av att sitta ner i åtta timmar varje dag – människokroppen är helt enkelt gjord för att vi ska aktivera oss på olika sätt. Läs mer om hur du kan öka effektiviteten i arbetet och stimulansen med hjälp av justerbara skrivbord och annan kontorsinredning.

4. Högre fettförbränning

Forskare från University of Chester i Storbritannien har upptäckt att vi förbränner mer kalorier när vi står upp och arbetar än när vi sitter ner. Studien visar att vi förbränner i snitt 0,7 kalorier varje minut vi står upp och arbetar. Öka successivt mängden stående arbete och din fettförbränning med ett höj- och sänkbart skrivbord som slutligen genererar närmare 340 förbrända kalorier efter åtta timmars stående arbete – motsvarande ungefär en timmes rask promenad.

5. Bättre hållning

När vi sitter ner har vi tendensen att lätt sjunka ihop, inte minst när vi sitter ner flera timmar i sträck, och kanske ännu mer om vi sitter med en arbetsuppgift som vi behöver fokusera på. När vi står upp rätar vi ut kroppen och får en mer upprätt position som aktiverar hela bålen. Att stå upp och jobba ger oss en bättre hållning än att sitta ner; för det ändamålet är ett justerbart skrivbord klockrent – vid vilka andra tillfällen i vår vardag får vi chansen att stå upp så mycket som vi får på arbetet?

10 Jan 2022